mandag den 9. maj 2011

Hvor er der liv?


Det blev til en tur i skoven, med formål at finde liv eller spor af liv. På turen i bilen ud i skoven blev ungerne motiveret til en lille opgave. Opgaven lød. Find liv eller spor deraf. Vi snakkede om hvad spor er, og hvordan forskellige dyr "måske" efterlader spor. Min datter på 4 var meget begejstret, og gik til opgaven med stor interesse. Hun havde mange gode ideér til hvad spor kunne være og hvad der konkret kunne kigges efter. Her må jeg tage hatten af for Tv udsendelsen Lille Nørd som der i hendes forslag blev refereret til.




















Alt bliver eftersøgt for liv. Fuglene er svære at se og få øje på mellem trætoppene.














Pels resterne sad på et træ, i 60cm højde.

Liva gættede på en kanin pels.
Vi snakkede lidt om at det måtte være et større dyr, pga plaseringen på træet.
Konklusion. Et rådyr der smider vinter frakken og gør klar til sommer pelsen.




















Lillebror Viktor, på 2 år, lod sig inspirere af storesøster og fik studeret stort og små. Det blev mest til små sten som han med glæde og stolthed kom og fremviste. Stor engagement fra ham.


Her er det kratviol,
Blomstre typisk i april/maj.

























Den hvide anemone.

Den hvide krone virker som en sol fanger og retter sig ind efter solens retning.
Denne bevægelse skyldes et hormon som dannes på stilkens skygge side og for stilkens celler til at strække sig. Homonet hedder Auxin.















En rådden træstub, tjener som bolig for skovens myrer. Jeg kan desværre ikke identificere myrerne pga billedets størrelses forhold.

Men ungerne fik en rum tid til at gå med at observere det flittige små skabninger. Vi kom omkring myresyre. flittighed, dronninger og soldater.













Masser af liv omkring søen og i skov bunden.
Her et skov firben. De var hurtige og svære at nå at se for ungerne.



















Dagens højdepunkt var helt sikkert disse snoge. de vagte stor begejstring hos ungerne, men også hos mig. Jeg var meget overraske over hvor manger der var. DER VRIMLEDE med dem.

Snogen kendetegn er de gule pletter i nakken. Farven kan variere noget alt efter hvor i landet man finder dem. I det sydlige er de grålige og sjælland skulle de være mørkere, næsten sorte.
Snogen er IKKE giftig.

























Snakeland.
Der var en hav af frøer og føde til slangerne.


Målet med min "opgave" til børnene, var at nysgerrig gøre dem på skoven. og formidle at skoven er meget mere end bare et dejligt sted at gå tur. Skoven er hjem for megen liv. og søger man lidt er der tegn på masser af liv.
Liva spørger ikke mere om gå tur i skoven, men om ekspeditions tur i skoven.



















Her indvies mor i turen højdepunkt, slagerne. Jeg tror det var godt at mor ikke var med.














Desværre fik vi også liv med hjem i form af skovflåter. Liva fik en på kinden og Viktor i øret. De var begge meget små og lignede egentlig bare skidt. En flåt tang blev indkøbt og bæsterne fjernet hurtigt.

Alt i alt en rigtig god skov oplevelse og jeg er sikker på at ungerne fik sig nogle gode oplevelser. Liva snakker stadig om slagerne i skoven, hun ved at snogen har gule pletter og ikke er farlig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar